Op deze pagina vind je een zeer beknopte uitleg van het brouwproces.
Er zijn sites waar je veel meer te weten komt over het brouwen en waar er dieper op de materie wordt ingegaan. Een goede en gedegen site is die van Hobbybrouwen.
Boeken waar ik veel profijt van heb, zijn:
|
Groot Zelf BierBrouwBoek |
Kosmos Utrecht Antwerpen |
|
Selber Bier Brauen |
Wilhelm Heyne Verlag München |
|
Biertypengids |
Kosmos-Z&K Utrecht Antwerpen |
|
H2O Verander water in bier |
uitgave Brouwland |
Benodigdheden volgens het Duitse Reinheitsgebot uit 1516:
Water Gerst Hop
Gist wordt niet genoemd volgens historici met vanwege het feit dat het een zo wezenlijk onderdeel van bier is: zonder gist geen bier.Bovendien was er in die tijd erg weinig kennis op het gebied van gist.
Water. Het soort water dat je gebruikt voor het brouwen is wel degelijk van invloed op het product bier. |
|
Gerst.
|
|
Mout Vroeger had bijna elke brouwer zijn eigen mouterij en eest.
Bavaria heeft als één van de weinige brouwers in ons land nog een eigen mouterij.
|
|
Hop. We gebruiken hop om het bier te conserveren en om smaak en aroma te geven. We gebruiken alleen de vrouwelijke bloemen. Vroeger gebruikte men in plaats van hop, een kruidenmengsel met kruiden zoals gagel. Men sprak van gruitbier en van hoppenbier. |
|
Gist. Gist is nodig om de suikers in het wort om te zetten in alcohol. Maar daarnaast geeft het ook smaak af. Er wordt wel gezegd dat de smaak van bier voor 65 % afhankelijk is van de gistsoort. |
Brauerei Meierei in Potsdam(Berlijn)
- Vorige
- Volgende >>